Fornybar fremtid
Triple-Energy AS er et norsk energiselskap som har utviklet tilgang på avanserte, fornybare bio-ressurser. 
Nå vil selskapet etablere sitt første prosessanlegg i Norge – og inviterer nye aksjonærer til å bidra i realiseringen.

Status – og strategisk endring

Målet var å etablere et industrielt prosessanlegg i Masindi, som kunne betjene et lokalt marked med drivstoff og fyringsolje.

  • Utfordring var å finne en raffineri-løsninger tilpasset mindre produksjonsvolum.
  • Skepsis mot investeringer i bio-drivstoff
  • Beliggenheten ble pekt på som en utfordring for prosjektet – finansielt og politisk, og i forhold til teknologiutvikling og drift av prosessanlegg.
  • Vi konsentrerte arbeidet om forsyning av råvare og sikring av anleggstomt.

Markedet er nå fullmodent for 3. generasjons bio-olje.

  • Dette er drevet frem av innblandingsregimer.
  • Prisene på bio-brensel har økt betydelig.
  • I kapitalmarkedet etterspørres prosjekter som er del av skiftet bort fra fossil energikilder.
  • Teknologiløsninger tilpasset mindre markeder er nå tilgjengelige.

STRATEGISK ENDRING:


  • Prosessanlegget utvikles og etableres i Norge. 


  • Raffinerte produkter omsettes i Norge


  • Nye sluttprodukter utvikles


  • Anleggs- og driftskonseptet markedsføres internasjonalt.

Markedet


Hva er Norges ambisjon på biodrivstoff?

Norge vedtok at 24,5 % av omsatt drivstoff være biodrivstoff innen 2021. Regjeringen har også vedtatt at 0,5 % av alt drivstoff i fly skulle vært avansert biodrivstoff fra 2020.

Europas biodrivstoff ambisjoner

Fornybarandelen i den europeiske transportsektoren er nå ca. 10 %, sammenlignet med knappe 2 % i 2005 (energibasis). Vi trenger fortsatt biodrivstoff i den framtidige energimiksen for å nå klimamålene våre. De europeiske ambisjonene om å redusere klimautslipp er nedfelt i den nyeste foreslåtte klimapakken Fit for 55.

Fornybarandel i EUs energimiks må være minst 40 % før 2030

Avansert biodrivstoff og biogass må dekke minst 0,2, 0,5 og 2,2 % av energibasis innen henholdsvis 2022, 2025 og 2030.

Andelen SAF (sustainable aviation fuel – bærekraftig flydrivstoff) må være minst 5 % i 2030 og 63 % i 2050, med minst 0,7 og 28 % syntetiske flydrivstoff henholdsvis.

Hva er den globale statusen på biodrivstoff?

For transport mener de at 12% av det globale drivstofforbruket  må være dekket av biodrivstoff innen 2030.

IEA mener at biodrivstoff fortsatt er det viktigste virkemiddelet for å redusere klimagassutslipp fra transportsektoren.  Deres veikart Net Zero by 2050 forutsetter at 64 % av fornybar energi i sektoren kommer fra biodrivstoff. For å oppnå dette må bruk av biodrivstoff tredobles mellom 2019 og 2030. Med dagens  bruk av biodrivstoff, som dekker 3 % av det totale forbruket, er vi langt fra mål.

Jatropha Curcas

Råvaren

Jatrophas muligheter for biodrivstoffproduksjon ble trukket frem ved årtusenskiftet. Noen år senere ble planten spådd å bli en av verdens viktigste råvarer.  Den kommer opprinnelig fra Latin-Amerika. Treet eller busken har vært lenge kjent også i Asia og i Afrika, og den brukes som hekk for å innhegne husdyr eller den vokser vilt. Planten er giftig, og kan vokse i karrige strøk hvor den overlever med lite vann. Da jatropha gror i fattig jordsmonn, som ikke passer for intensiv jordbruk, ble planten presentert som en løsning på biodrivstoffets problemer. Jathropa gir dessuten vern til andre vekster som dyrkes på samme område, og er derfor egnet som cash-crop.

Frukten høstes 2 til 3 ganger i året. Kjernen inneholder mellom 25-35 prosent olje, og er på småskalanivå blitt benyttet til belysning, til såpeproduksjon og innsektsvern. Nøttene (som olivensteiner)  presses for olje. Fruktkjøttet kan benyttes som gjødning. Resten av biomassen er egnet som trekull, flis, pellets eller bio-kull.

Eiere - historikk


Selskapet ble etablert i 2008 av tre tidligere kolleger i ledergruppen til UNEP/ Grid-Arendal, Thore-Andre Thorsen (40%), Steinar Sørensen (30%) og Cato Litangen (30%). Selskapet ble opprettet som respons på en utviklingsmulighet presentert av en Grid-kollega med hjemsted i Uganda.


Ønsket var å foredle planten Jathropha Curcas til forbrenningsolje og drivstoff.


Det ble derfor satt opp et selskap i Uganda (Future Energy), som senere ervervet en industritomt i Masindi, beliggende vest i Uganda, ca. 4 timer fra hovedstaden Kampala.


I dette området er det kartlagt store forekomster av Jathropha, og vi har her organisert forsyning gjennom et program hvor selvstendige bønder dyrker frem planten/ høster fra eksisterende viltvoksende planter.